مریم باباخانی

آدرس ما
تهران، خیابان سهروردی شمالی
با ما در ارتباط باشید
contact@mbabakhani.ir
شماره تماس
(021) 88500457

مهارت های ارتباطی قسمت چهارم

مقاله سوم : مهارت ارتباطی کودکان

ما از لحظه تولد شروع به برقراری ارتباط می­کنیم. ما با اولین گریه، حضور خود را در جهان اعلام می­کنیم. همان­طور که کودک رشد می­کند، مهم است که مهارت ارتباطی او را پرورش دهیم تا بتواند احساسات و افکار خود را به وضوح و با اطمینان در تمام جنبه­ ها و زمینه­ های زندگی بیان کند.
ارتباط مؤثر در کودکان یکی از مهم ترین مهارت های فردی است که باید از سنین پایین به آنها آموزش داده شود تا اعتماد به نفس کودک بیشتر شود و قطعا در آینده تحصیلی و شغلی شان موثر خواهد بود.

  1. ارتباط با کودکان

پدر و مادر شدن و تربیت فرزندان مسئولیتی مهم و استرس ­آور برای والدین است و برای پرورش عاطفی کودک، درک، پذیرش و احترام به کودک به عنوان یک فرد، تسکین دردها و رشد خود ارزشمندی (عزت نفس) آنها سرنوشت ساز  است. پس مراقب آنچه به فرزند خود می­گویید باشید، زیرا آن در برگیرنده پیامی در مورد کودکتان و رابطه بین شما دو نفر است.

اگر برای بهبود ارتباط خود با فرزندتان تلاش کنید با همکاری بیشتر از سوی آنها، کاهش تعارض و ارتباط بهتر و صمیمی تر با آنها مواجه می­شویم و در نهایت ارتباط مناسب منجر به داشتن کودکانی سالم تر و شادتر می­گردد.

چگونه با کودکان ارتباط بگیریم ؟

  1. هنگامی که کودکتان شروع به حرف زدن می­کند، سعی کنید اگر مشغول انجام کاری هستید دست از کار بکشید. اگر کودک خود را نادیده بگیرید، او دچار مشکلات شخصیتی و سوء رفتار     می­شود.
  2. خم شوید تا هم قد او شوید و به چشمانش نگاه کنید هم قد او شوید و واقعا به او توجه کنید، به آنچه فرزندتان می­گوید، اعتنا کنید.
  3. وسط حرف­های او نپرید و با تکان دادن سر و گفتن بله، آها و ... نشان دادن احساساتتان به او نشان دهید که به حرف­های او توجه می­کنید.
  4. برای جلوگیری از سو تفاهم و درک صحبت­های فرزندتان در انتهای صحبت­هایش حرف­های او را به طور خلاصه به او برگردانید.
  5. برای کودک موقعیت­ها را به طور ساده و روشن توضیح دهید و در مقصود خود به کودکان توضیح دهید که چه چیزی می­خواهید. به طور مثال : "پسرم من دستم بند است می­شود از اتاق حوله را برای من بیاوری !"
  6. برای توضیح و نشان­دادن احساساتش به او آموزش دهید که از جملاتی که با من شروع می­شود استفاده کند. به طور مثال : " من از اینکه دوستم با من بازی نکرد ناراحت هستم "
  7. هنگامی که با کودکتان سخن می­گویید باید شیوه بیانتان با حالت بدن، تن صدا و اشاراتی که    می­کنید همخوانی داشته باشد.
  8. حافظه کودکان محدود است و آنها در زمان حال زندگی می­کنند، پس سعی کنید برای صحبت با آنها زمان حال را از دست ندهید چون آنها چیزهایی را یاد      می­گیرند که با همان لحظه مرتبط باشد.
  9. به جای سرزنش و ایراد گرفتن برای کودکتان حمایت کننده باشید یعنی اینکه با آرامش خواسته خود را بیان کنید نه به صورت خشم و پرخاشگری.
  10.  از بر چسب زدن به فرزندان پرهیزکنید زیرا باعث کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس در آنها می­شود مانند : " تو خنگ و بی­عرضه و بی ­مسئولیت و ... هستی " .
  11. برای تربیت و ارتباط با کودک از سخنرانی و نصیحت استفاده نکنید زیرا آنها بیشتر به رفتارهایی که از والدین خود می بینند دقت می­کنند و الگو می­گیرند نه از حرف­هایی که می­شنوند.

به کودک دستور ندهید مثلا : " دخترم می­شود برای من یک لیوان چای بیاوری ! "

  1. به جای اینکه مدام آنها را از انجام کاری نهی کنیم بهتر است به آنها بگوییم که چه کاری بکنند.
  2. هرگز فرزند خود را تهدید نکنید. تهدید هیچ هدفی ندارد ، مگر اینکه کودکان از سر ترس به    شیوه­ای که شما دوست دارید رفتار کنند و این روش فقط تا زمانی که آنها کوچک هستند جواب  می­دهد و بعد از آن با واکنش لجبازی و پرخاشگری از طرف آنها رو به رو می­شوید.
  3. زمانی که می­خواهید به فرزند خود نه بگویید می­توانید به طور غیرمستقیم از راه­هایی همچون دادن حق انتخاب، دادن اطلاعات و توضیح اضافه برای مخالفت شما یا پرت کردن حواس او و ... استفاده کنید.
  4. سعی کنید فرزندتان را با دیگران مقایسه نکنید زیرا این کار نه تنها انگیزه او را برای تغییر رفتارهای اشتباهش افزایش نمی­دهد بلکه باعث کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس در او می­شود.

مهارت ارتباط موثر یک مهارت کلیدی در زندگی است. بهتر است به فرزندان خود کمک کنیم تا مهارت­های ارتباطی خود را از سنین پایین توسعه دهند. کودکانی که مهارت­های ارتباطی قوی دارند، روابط سالمی با دیگران ایجاد می­کنند.

منبع: کتاب نه پروباش نه کم­رو نوشته دکترمحمد قهرمانی خرم (دکترای روانشناسی) و خانم رویا شرافت (دکترای روانشناسی) از سری کتاب­های مجموعه خودیاری می­باشد که به شما کمک می­کند با راهکارهای ارزشمند بتوانید به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کنید.