مریم باباخانی

آدرس ما
تهران، خیابان سهروردی شمالی
با ما در ارتباط باشید
contact@mbabakhani.ir
شماره تماس
(021) 88500457

مهارتهای ارتباطی قسمت ششم

در چه موقعیت­هایی رفتار جرأت­مندانه مناسب نیست

دربعضی از موقعیت­ها لازم است که ما انعطاف­ پذیر باشیم زیرا رفتار جرات­مندانه به روابط بین ما و دیگران آسیب می­زند بنابراین سعی کنید موقعیت­هایی را که عنوان می­کنیم را به خاطر بسپارید این موقعیت­ها عبارتند از

  1. زمانی که که فرد مقابل شما استرس دارد مثلا وقتی در رستوران شلوغی متوجه می­شوید که پیش خدمت این رستوران تازه­ کار است و استرس دارد، رفتار جرأت­مندانه شما در قبال اشتباهات او می­تواند استرس­های او را بی جهت افزایش دهد و اشتباهاتش را بیشتر کند بنابراین بهتر است بعضی ضعف­های او را نادیده بگیرید و با روی خوش و به آرامی رفتار او را اصلاح کنید.
  2. تعامل با افراد حساس: وقتی جرأت­مندی شما موجب گریه یا حمله شخص به شما می­شود، بهتر است جرأت­مندانه رفتار نکنی و به تدریج با او جرات­مندانه رفتار کنید به خصوص که اگر دیگر او را نبینید.
  3.  در موقعیت­هایی که جرأت­مندی احتمال رسیدن به هدف و خواسته شما را کاهش می­دهد مثلا در صحبت با کارمند عصبانی که قرار است کار شما را انجام دهد بهتر است در برابر او رفتار مناسب و آرامی داشته باشیم.

نمونه­ هایی از رفتار منفعلانه، پرخاشگرانه و جرأت­مندانه

برای این که این سه روش ارتباطی را خوب یاد بگیرید به مثال زیر دقت کنید:

 یکی از دوستانتان از شما می­خواهد که پس­ اندازتان را به او قرض بدهید، ولی شما به آن احتیاج دارید و نمی­خواهید آن را قرض دهید.

پاسخ منفعلانه شما به دوستتان: " اوم...چقدر لازم داری؟ و چند روزه به من برمی­گردونی؟ راستش را بخواهید... من این پول را برای خرید لوازم خانه ­ام احتیاج دارم ، اما... اگر زودتر به من برگردونی،..."

پاسخ پرخاشگرانه شما به دوستتان: نخیر، چرا خودت پس­ انداز نکردی و از خانواده­ات کمک نمی­گیری؟

پاسخ جرأت مندانه: هرچند دوست دارم به شما کمک کنم، اما متأسفانه به این پول نیاز دارم و آن را برای خرید وسیله ­ای کنار گذاشتم، بنابراین نمی­توانم آن را به شما قرض بدهم.

انسان موجودی اجتماعی است و نیاز به ارتباط گرفتن با دیگران را دارد همه ما در طول زندگی و در شرایط مختلف نیاز به ارتباط گرفتن با یکدیگر داریم، چه این ارتباط افراد نزدیک مانند ارتباط با اعضای خانواده باشد و چه ارتباطات رسمی در محل­ کار یا تحصیل و سایر بخش­های اجتماع باشد. همه ما به دنبال آن هستیم که بر روی دیگران تاثیر بگذاریم و شخصیت کاریزماتیک داشته باشیم. تاثیرگذاری بر دیگران باعث می­شود بتوانیم ارتباط موثرتری با آنها برقرار کنیم و در نتیجه بدون ایجاد تنش برای خود و دیگران به خواسته خود دست پیدا کنیم.

منبع: کتاب نه پروباش نه کم­رو نوشته دکترمحمد قهرمانی خرم (دکترای روانشناسی) و خانم رویا شرافت (دکترای روانشناسی) از سری کتاب­های مجموعه خودیاری می­باشد که به شما کمک می­کند با راهکارهای ارزشمند بتوانید به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کنید.